Program „Trzymaj formę”

wpis w: Aktualności | 0

Program „Trzymaj formę”

NASZE ZDROWIE W NASZYCH RĘKACH- na wiele kwestii w tej sprawie wpływ mamy my sami. Jak nasze zdrowie jest ważne, nie trzeba o tym nikogo przekonywać.

Co roku uczestniczymy w Ogólnopolskim Programie Edukacyjnym ”Trzymaj Formę!”, którego założeniem jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.

Program pomaga rozwijać zainteresowania uczniów i poszerza wiedzę o świecie.

Cele szczegółowe programu:

1. Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka.

2. Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności

i aktywnością fizyczną.

3. Dostarczanie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.

Program jest współorganizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Polską Federację Producentów Żywności.

Partnerami honorowymi programu są: Minister Edukacji Narodowej, Minister Zdrowia, Minister Sportu i Turystyki oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Instytut Żywności i Żywienia, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz Federacja Konsumentów.


Działania

13 listopada 2014r.- klasa 6c przyrządzała kanapki

W dniu 13.11.2014r. klasa 6c przygotowywała kanapki. Uczniowie zadbali o wiele szczegółów związanych z pracą z żywnością. Zadbali o to, aby praca przebiegała w schludnych i higienicznych warunkach. Przed przystąpieniem do pracy umyli ręce a następnie nałożyli odpowiednie ubranie- fartuchy i chusty na głowę. Podczas wykonywania kanapek ich stanowiska pracy były schludne i czyste. Na koniec zadbali o to, aby przyrządzone jedzenie było podane na czystym i ładnie nakrytym stole. Kanapki wyglądały kolorowo, miały ciekawe kształty a przede wszystkim były zdrowe- zawierały dużo warzyw.

              

         

27 listopada2014r.- klasa 6c przyrządzała sałatkę warzywną

W dniu 27.11.2014r. uczniowie klasy 6c przyrządzali sałatki warzywne. Na podstawie przepisów zaczerpniętych od rodziców i informacji o zawartości kalorycznej poszczególnych produktów, uczniowie przeliczyli wartość kaloryczną swojej sałatki. Następnie z wielkim zaangażowaniem zaczęli przyrządzać sałatki. Kroili, solili, mieszali, degustowali, wymieniali poglądy na temat ulubionych smaków i ….

Efekty końcowe były bardzo zadowalające i bardzo ……….. SMACZNE! A dodatkowo podane w sposób estetyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *